De bästa filmerna från år 2000

År 2000 var förstås ett fantastiskt år på många sätt. Markeringen av ett nytt årtusende, en milstolpe som inte bara bestod i att mänskligheten lärde sig överleva Y2K-buggen, vi fick äntligen fred över hela jorden, ingen hatade någon annan och alla domedagstokar fick fel. Eller, nja, riktigt så gick det kanske inte. Det var dock ett okej filmår, med följande filmer på topplistan:

10. Mina jag & Irene

MeMyselfAndIrene

Det är ingen hemlighet att jag gillar Jim Carrey, men Mina jag & Irene är kanske inte hans bästa. Den platsar dock här, inte minst tack vare konststycket att kasta ut sig själv ur en rullande bil.

9. Dolt under ytan

dolt under ytan

Harrison Ford i en annorlunda roll. En thriller med nålspänning och Michelle Pfeiffer på höjdpunkten av sin karriär.

8. Supernova

supernova_-_nightingale_ship

En ofta bortglömd sci-fi, med en skön stämning. James Spader är väl ingen favorit egentligen, men här gör han en bra roll tillsammans med Angela Bassett. Effekterna är kanske inte överväldigande, men för att vara år 2000 var det ändå rätt okej.

7. Släkten är värst

Släkten är värst

Ja, allt i den här filmen stämmer, och just det gör den så rolig. En grymt bra komedi som fick alla som såg den att känna igen sig, på ett eller annat sätt. Länge leve Greg Focker (Ben Stiller).

6. X-Men

x-men 1

Den första kryss-män-filmen är fortfarande den bästa, enligt mig. Patrick Stewart och Hugh Jackman lyfter filmen till oanade höjder.

5. Djävulen och jag

bedazzled

Jag kommer nog få en del kommentarer på den här, men den är grymt rolig och Bredan Fraser visar att han kan komedi. Det är väl ungefär allt han kan, men det gör han i alla fall bra.

4. O Brother, Where Art Thou

o-brother-where-art-thou1

Jag inser att det blev mycket komedi på listan den här gången, men en så oväntat bra film som O Brother, Where Art Thou med sitt magiska budskap hamnar lätt på en fjärdeplats. Trots George Clooney.

3. American Psycho

american psycho

Christian Bale är en favoritskådis och han gör en riktigt bra roll i American Psycho. Väl värd att se om än idag.

2. Crouching Tiger, Hidden Dragon

Förmågan att springa på luft gör att det finns ingen annan plats för den här filmen än en andraplats. Om det är något i livet jag verkligen skulle vilja lära mig så är det just det här – och förstås Christopher Lees Dracula-uppstigning.

1. Unbreakable

unbreakable_69481
Vad ska man säga? Om någon tvivlade på att M.Night Shylaman är ett geni så är det dags att tänka om. Unbreakable med Bruce Willis och Samuel L. Jackson i sina respektive roller är episk.
Bubblare: Memento, The Gift
Och nej, jag gillar inte Gladiator. Har aldrig tyckt att Russell Crowe är en bra skådespelare.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste inläggen en gång per vecka:

Din e-postadress är säker hos oss, vi använder den för utskick en gång i veckan och för att ge dig tips om exempelvis tävlingar. Just nu har vi 236 prenumeranter.

Här är fler Filmspanare som listat de bästa filmerna från år 2000:

Be Sociable, Share!
About Magnus 657 Articles
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.
 • Kul lista. Två överlapp i Meet the parents och Crouching tiger. Bra filmer det!

  Jag har sett alla dina förutom Supernova, Djävulen och jag samt American psycho. Av dem är det väl den sistnämnda som jag varit närmast att se, och det ska bli av någon gång det är bara det att jag har så förtvivlat svårt för Bale. Om han är din favorit så är han min ofavorit så att säga. 🙂

  • Bale som är så bra! 🙂 American psycho är förstås sevärd, och ogillar man honom blir den kanske bara bättre. Om du gillar sci-fi är Supernova rätt sevärd också.

   • Bale är så stiff att en bit kol i hans stjärt snart skulle bli till en diamant… 😉

 • Pingback: 10 i topp: Filmer 2000 | Jojjenito – om Stockholm Filmfestival()

 • Supernova är en sjukt underskattad film. Jag gillar det mesta med den, dock är jag inte så förtjust i resten av dina favisar. X-Men är ju super, så klart, Dolt under Ytan är bra och lika så Unbreakable, American Psycho är lite så där men resten är bara ett stort nej för mig =)

  • Håller helt med, den är riktigt underskattad. Gillar du inte O Brother åtminstone? Och Crouching Tiger kan ju alltid vara värd en omtitt, om inte annat för att flängande.

 • Supernova! Tack för tipset. En science fiction-rulle jag inte hört talas om ens. 🙂

  I övrigt så ser Brendan Fraser lite utom Elijah Wood i Sagan om ringen där. )

 • Fiffi

  Tack för tipset om Supernova, precis som Jojje har jag aldrig hört talas om den. Och cred att du vågar tjoffa upp Unbreakable som etta. Bra film det där!

  • Unbreakable är magisk. Ännu mer efter att jag fick tipset att se den som om det vore en serietidning i filmformat…

 • Fiffi

  @Henke: HAHAHAA! Bale! Klockrent!

 • Filmitch

  Har sett alla på din lista förutom Supernova en film jag fram tills nu inte hört ngt gott om.
  Men några överlapp hade vi trots allt.

 • Sofia

  Huh, jag skrev en kommentar igår, kan den ha fastnat på vägen?

  • Inte vad jag vet, konstigt. Jag har ingen ”granska”-funktion påslagen, men det känns som om Disqus är lite instabilt ibland…

   • Sofia

    Nåvälan, jag skrev bara att i likhet med alla andra låter Supernova spännande och att jag applåderade din #5 — den är riktigt rolig!

    • Supernova är grym – och kul att du också gillar #5. Scenen där Brendan vaknar upp som colombiansk knarkbaron är episk. Och man kan ju inte låta bli att fundera på om han har studerat spanska på allvar.

 • Pingback: FILMÅRET 2000()

 • Pingback: Topplistan Julfilmer - Spel och Film()

 • Pingback: Topplistan Julfilmer » Carling Creations()

 • Pingback: 2000 års tio bästa filmer | Rörliga bilder och tryckta ord()

 • Pingback: De bästa filmerna från 2008 - Spel och Film()

 • Pingback: De bästa filmerna från 2008 – Carling Creations()