Recension: Enemy Lines (2020)

enemy lines

Enemy Lines är ännu en film om andra världskriget, där vi får följa en grupp kommandosoldater när de ska försöka frita en vetenskapsman. Berättelsen, skådespelarna och miljön ger bra förutsättningar för ett högt betyg, men här finns ändå en hel del problem.

Jag ska börja med att säga att jag alltid varit fascinerad och skrämd av andra världskriget. Så mycket som pågick under åren kriget rasade, och nazisternas ondska verkade gränslös.

På grund av mitt intresse är jag sällan mättad när det gäller filmer och spel om andra världskriget. Även filmer som Enemy Lines där plotten egentligen inte är särskilt ny eller unik ger mig ändå väldigt mycket.

Därför är det lite trist att en film som har förhållandevis mycket som talar för den i slutänden faller på fel som borde vara enkla att åtgärda. Men mer om det senare.

Kommandosoldaterna som får uppdraget att plocka hem vetenskapsmannen leds av major Kaminski (Ed Westwick), en stenhård marinsoldat som inte tänker låta något stoppa honom. Med sig får han fyra brittiska specialsoldater. De ska alla landsättas i norra Polen, och de får hjälp av en svensk fiskare.

Märkligt nog ska de starta från Bornholm, som inte var en särskilt svensk ö under andra världskriget utan istället ockuperad av tyskarna. Faktafel som det här får dock sällskap av andra underligheter, som att fiskebåten de åker med har en väldigt modern radar. Det är dock inte värre än att båtens färd genom det mörka havet har av någon outgrundlig anledning datoranimerats – och det är så makalöst dåligt gjort. Fiskebåten rör sig knappt i de höga vågorna, utan ser ut att glida igenom vattnet…

Men, sådant kan förlåtas om resten fungerar väl. Och det går rätt bra ett tag, soldaterna tar sig genom fiendeland fram mot platsen där vetenskapsmannen ska hämtas. Vetenskapsmannen, väldigt väl spelad av Pawel Delag, får en gång i månaden träffa sin fru och sin dotter. Det är under den träffen som kommandosoldaterna ska lyckas befria honom.

Och här i mitten är Enemy Lines rätt okej. Vinter, nazister, actionladdad scener och en del spänning räddar filmen från fullständig katastrof. Men mot slutet tar dåliga animationer över igen och trots att det vimlar av fiendesoldater överallt blir det aldrig riktigt spännande.

enemy lines

Filmen kunde fått betydligt bättre betyg om animationerna hade varit bättre eller om de rentav använt sig av verkligheten istället. Som tur är så är den bara en och en halv timme lång, så för att få lite andra världskrigs-spänning och stämning så fungerar den. Men inte mycket mer.

Betyg: 2

Fakta Enemy Lines

Recenserad på: Blu-ray
Format: DTS HD – Master Audio 5.1
Ljud: Engelska
Undertexter: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Anders Banke
Filmformat: Widescreen (2.35:1) HD 1080p
Längd: 89 min
Åldersgräns: 12 år