Recension: Thor: Ragnarök (2017)

ragnarök
©Marvel Studios 2017

Thor 3: Ragnarök

179
8

Handling

8.5/10

Karaktärer

8.0/10

Ljud och musik

7.5/10

Effekter

8.0/10

Stämning

8.0/10

Thor fängslad, satir och komedi… Thor: Ragnarök är här och lyckas toppa de två första filmerna, trots en överraskande start. 

Jag blev väldigt tveksam under de första fem minuterna. Thor (Chris Hemsworth), inrullad i en rejäl kedja, möter elddemonen Surtur (Clancy Brown). Hela scenen andas betydligt mer parodi och jag sträcker mig mot fjärrkontrollens avstängningsknapp. Men snart blir det åka av och trots att den tredje delen i trilogin om Thor snuddar väldigt nära en total parodi blir det ändå action och humor i samma sköna kombination som vi fått se i de tidigare filmerna.

Marvel lider som vanligt av eskaleringsproblematiken. Varje film måste vara värre än den föregående vad det gäller hur stort hot antagonisten kan presentera. Den här gången är det dödsgudinnan Hela (Cate Blanchett) som står för hotet och hon är mäktigare än alla andra Thor mött tidigare. Thor hamnar på en sop-planet, inlåst av en filur som kallar sig Stormästaren – underbart skönt spelad av Jeff Goldblum. Där möter han Hulken (Mark Ruffalo), som lever ett rockstjärneliv och är rätt nöjd med det, och en gravt alkoholiserad valkyria (Tessa Thompson). Under tiden håller Hela på att ta över Asgård och resten av universum.

ragnarök
©Marvel Studios 2017

Det finns en hel del överraskningar i Thor: Ragnarök och handlingen tar definitivt inte den väg man skulle kunna tro. Vilket är mycket positivt. En annan positiv sak är skådespelarna. Inte en enda är fel på sin plats, utom möjligtvis Anthony Hopkins som jag länge tyckt varit lite för väl hypad och överskattad. Han kan göra väldigt bra roller, men som Oden… nja, tja, och kanske. Men i övrigt är det en ensemble som heter duga.

Jag gillar inte riktigt den ständiga parodin/satiren, men humorn fungerar oftast väldigt väl och så länge det inte övergår i att förlöjliga så fungerar det. Marvel har lyckats ännu en gång och jag hoppas verkligen att vi snart få svar på de frågor som trots allt uppstår efter att Ragnarök är slut.

Fakta Thor: Ragnarök

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 7.1
Bild: 16:9 Widescreen, HD 1080p, Widescreen (2.39:1)
Längd (min): 130
Text: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2018-03-12
Regissör: Taika Waititi
Åldersgräns: 11 år

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

2 trackbacks/pingbacks

  1. Recension: Avengers - Infinity War (2018) - Spel och Film
  2. Recension: Men In Black International (2019) - Spel och Film

Kommentarer är stängda.