De bästa filmerna från 1992

1992

Inte ett superstarkt filmår totalt sett, men ändå några pärlor. Vinnaren det här året är en av de bästa filmer jag sett, och en hel del filmer har satt sina spår… 

Utmanare som inte kom med: Ensam ung kvinna söker, Bodyguard, Drömmarnas horisont, Gräsklipparmannen. Jag hade lite svårt att inte kunna få med både Ensam ung kvinna söker och Gräsklipparmannen, men, men… man kan inte få allt.

10. Fortress

Helt klart min sorts film och en av de bättre filmer Christopher Lambert gjort (Highlander är bäst). Dessutom, en fängelsefilm med Kurtwood Smith som fängelsedirektör blir ju automatiskt bra.

9. Dödligt vapen 3

Japp, jag är svag för Dödlig vapen-filmerna, och trean är bra – om än inte bäst av de tre. Mel Gibson, Danny Glover, Joe Pesci och Rene Russo i roller som känns som helt naturliga för dem alla.

8. Sömngångare

Stämningsfull semi-skräckis, där Brian Krause och Mädchen Amick spelar i en av de bättre Stephen King-filmatiseringarna.

7. Patrioter

Harrison Ford är perfekt i rollen som Jack Ryan, och med giganter som Sean Bean, James Earl Jones, Samuel L. Jackson och Anne Archer som motspelare kan det inte bli annat än bra.

6. De skoningslösa

1992

Jag har sett om De skoningslösa ett par gånger och tycker fortfarande den håller. Tidlös Clint Eastwood-västern med Eastwood själv, Gene Hackman och Morgan Freeman.

5. Alien 3

Som fristående Alien-film fungerar Alien 3 bättre än vad många andra filmkritiker anser, det är framför allt som uppföljare till Aliens som den inte fungerar. Dock en makalöst bra stämning och Sigourney Weaver gör rollen som Ripley lika bra som alltid.

4. Army of Darkness – Evil Dead III

Evil Dead, en armé av odöda och ett skimmer av nostalgi placerar den tredje delen av av Evil Dead på en klar fjärdeplats. Effekterna håller absolut inte idag, men det gör nostalgikänslan.

3. Basic Instinct

Blanda kriminaldrama med naken hud och ett rätt iskallt skådespelande (kanske var det därför den svenska titeln blev Iskallt begär) så får du en thriller där Michael Douglas och Sharon Stone håller spänningen uppe.

2. Batman – Återkomsten

Tim Burton revolutionerade Batman redan 1989, och uppföljaren Batman Returns är inte dum. Bättre än många hävdar, även om Tim Burtons filmer bleknat lite i skuggan av Nolans filmer. Michael Keaton, Michelle Pfeiffer och Danny de Vito gjorde i alla fall sina avtryck och klart sevärd ett par, tre decennier senare.

1. Den siste Mohikanen

1992

Klockren vinnare det här året, med Daniel Day-Lewis och Madeleine Stowe i en episkt bra prestation. Fantastiskt bra filmmusik. Tragiskt, vackert och spännande. 

Vill du se fler topplistor från filmåret 1992 kan du med fördel besöka lite fler Filmspanare:

Rörliga bilder och tryckta ord
Filmitch
Fiffis filmtajm
Movies noire
Fripps filmrevyer
Absurd cinema
FLMR
Jojjenito

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.