De bästa filmerna från 1991

1991

1991 var ett riktigt bra filmår och ett år som fick se datoreffekterna nå en nivå där det började bli riktigt svårt att se skillnad på CGI och verklighet. Att utse vinnaren på en topp-tio-lista var inte svårt, men därefter blev det lite mer komplicerat.

Dock inte så många utmanare det här året, filmerna på topplistan lyckades helt enkelt försvara plats 1-10 utan större problem. Närmast att ta sig in på listan var Fisher King, Brudens Far och Point Break. Absolut närmast kom Hook, och den hade antagligen petat ut någon annan film om nostalgin hade vunnit. Men idag inser jag hur mycket det överspelas i Hook. Hur som helst, här är topplistan.

10 – Thelma & Louise

1991

När en roadtrip går åt h-e, kanske man kan säga. Bra story, bra tema, fantastiskt skådespeleri och det är svårt att säga vem som spelar bäst av Geena Davis, Susan Sarandon, Harvey Keitel och Brad Pitt, men bra var det då och precis lika sevärt idag.

9 – Sova med fienden

1991

Julia Roberts hade nog sin storhetstid i början av nittiotalet, och Sova med fienden är inget undantag. Spännande från start och den andra filmen med samma tema på listan. Patrick Bergin är dessutom grymt övertygande i sin roll.

8 – Den sista scouten

1991

Jag är kanske ensam om att tycka det, men Den sista scouten är en av Bruce Willis bästa filmer. En film där han spelar den roll som passar honom bäst. Bitter, rättfärdig och stenhård.

7 – Cape Fear

1991

Robert De Niro, Nick Nolte, Jessica Lange och Juliette Lewis i en thriller som får vem som helst att bita ner naglarna till nagelbanden. Imponerande bra, och väldigt stämningsfullt filmat.

6 – Rocketeer

Rocketeer måste man kanske ha gillat serieförlagan för att uppskatta, men jag gillade både stämningen och storyn. Lite mesigare och mer barnvänlig än förlagan, men Bruce Campbell och Jennifer Connelly lyckas göra Rocketeer rättvisa till största delen.

5 – Doc Hollywood

1991

Michael J. Fox som karriärläkaren som råkar krascha på väg till sitt drömjobb och får jobba av sitt straff i en liten bondhåla. Tänkvärd och så mycket feelgood man kan hitta på plats 5. Det blir dock mer på plats 4…

4 – Stekta gröna tomater

Jag erkänner, jag är sentimental och den här filmen är på min topplista över filmer som berättar livsöden. Snyggt jobbat av Kathy Bates, Jessica Tandy och Mary Stuart Masterson.

3 – Robin Hood: Prince of Thieves

När den kom var det många som klagade på att Robin Hood hade amerikansk dialekt. Det sket jag fullständigt i, både då och nu. Tycker fortfarande att Prince of Thieves är en av de bättre filmatiseringarna av Robin Hood. Inte minst för att Robin inte är så skitnödigt präktig. Kevin Costner, Morgan Freeman och Mary Elizabeth Mastrantonio presterade väldigt väl.

2 – När lammen tystnar

Hade det här enbart varit en topplista över seriemördarfilmer så hade När lammen tystnar fått förstaplats, men den klarar inte att konkurrera med nedanstående film. Dock lysande bra skådespelarinsatser av Jodie Foster och framför allt Anthony Hopkins.

1 – Terminator 2

1991

Säg I’ll be back och gåshuden reser sig direkt på alla som någon gång sett Terminator. Nu var det i första filmen Arnold myntade uttrycket, men det är T2 de flesta tänker på när de tänker Terminator. Och T2 håller än idag specialeffektmässigt, vilket inte T1 gör. Linda Hamilton, Arnold Schwarzenegger, Edvard Furlong och Robert Patrick i den bästa sci-fi-actionfilmen någonsin.

Som vanligt är jag inte ensam om att lista toppfilmer, här hittar du fler Filmspanare:

Rörliga bilder och tryckta ord
Jojjenito
Filmitch
Fiffis Filmtajm
Movies-Noir
Flmr

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.